Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2016

Lontong udang besaq

Hari minggu adalah hari bersama keluarga. Inilah masanya kita sarapan dan lunch bersama satu meja.
Selalunya kalau nk cepat saraoan kat kedai aje tapi pagi ni...dengan senang hati kami anak beranak bergotong royong buat lontong untuk sarapan.
Alhamdulillah sejak boleh dikatakan kebanyakan barangan dapur naik harga dek kerana kenaikan harga minyak kami lebih suka masak sendiri.
Kalau masak sendiri boleh ulang nak makan berapa kali pun..


Kait mengait

Sebenarnya tak semua kita diberikan kepandaian untuk membuat bermacam kerja tangan. Tapi alhamdulillah sebab daku dikurniakan kepandaian mengait salah satunya.

So in the making of sarung kusyen yang kedua. Kita buat combination of blue pulak ye..sebelum ni dh buat warna pink dan kuning. Nnt kan kesudahannya...


Western for dinner

Actually tak elok makan makanan yg berkalori tinggi so cukup sekadar isi perut tambahan pulak untuk dinner.

Sejak dua menjak ni saya dan suami lebih prefer masak dari makan di luar. Bila masak sendiri lagi bagus rasanya sebab tahu tahap kesegaran bahan masakan kita. Betul tak?

So dalam perjalanan balik kerja tadi kami suami isteri  sepakat nak goreng ayam guna tepung majik. Goreng kentang, buat coleselow....emmm sedap anak anak bagi komen.


Rojak kuah kacang

October 30, 2016
Menarik tak??
Belum bagi rasa lagi kan...haha
En suami teringin nak makan rojak katanya jadi apalagi berusahalah puan isteri membuatnya.

Sbb tak nak makan nasi punya pasal kan. Dalam rojak tu ada tempe, tauhu, timun, sengkuang, taugeh dan last sekali pelengkapnya ialah kuah kacang power.

Kalau nak makan rojak yang sedap kuah kacangnya kena la pekat dan berpalut baru la mengancam en suami kata.