Saturday, August 5, 2017

Puding Roti

Sepanjang hari tak masuk dapur hari ni.. Kadang kadang mood memasak tak ada.
Tapi malam ni terasa macam nak makan sesuatu la pulak.
Pergi dapur tengok bahan apa yang ada. Tadaaa...cukup bahan nk buat Puding Roti la.
Simple je kalau setakat nk buat puding ni.
Bahannya :
6 keping roti ( kalau dapat bahagian kulit roti semua lagi sedap)
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar butter
3 biji telor
Kismis hitam
Susu cair



Carik halus roti tersebut dan letakkan dalam dulang utk membakar. Saya guna belas alumunium mcm ni je senang.


Taburkan kismis. Suka hati nak letak banyak mana okay..

Campurkan kesemua bahan lain. Panaskan diatas api yang perlahan.


Tuangkan ke dalam bekas untuk dibakar.


Panas kan oven dahulu ye.
Saya guna Noxxa Bread Maker je. Serba boleh oven ni...nak bakar kek pun boleh tau.


Dengan suhu 150 darjah selama 15-20 min. Ianya bergantung juga kepada oven apa yg diguna ye. Saya punya bakar 20 min dh masak dan garing. Lagi garing lagi sedap sebenarnya.
Makan masa panas pun sedap..jangan lupa letakkan susu cair sebagai sos untuk dimakan bersama puding tu. So terpulang la kepada citarasa memasing.


Wednesday, August 2, 2017

Tuna Puff

Disebabkan ramai sangat yang share kat fb pasal Puff Pastry ni maka saya juga telah terjebak.  Punya la excited nk mencuba habis satu kawasan perumahan saya cari. Di Econsave tak ada, di Tesco pun tak ada..tapi dh rezeki kan terjumpa di Giant Shah Alam. Punya la jauh dari rumah hanya kerana Puff Pastry ni. 



Since dh ada sebelum ni stok Tuna Mayonies.  Jadi kita buat Tuna Puff aje la sebagai percubaan pertama. Bahan mentah lain ialah 4-5 ulas bawang merah diracik halus. Tambahkan sedikit cili merah. Tapi kalau nk ada rasa pedas sikit boleh potong cili padi. Saya hanya letak cili merah sebab anak anak tak makan pedas sangat. Lastly sekali tambahkan sedikit garam dan serbuk lada hitam dan tambahkan 1 sudu mayonies. Bagi lagi ummmph..


Setelah gaul sebati, letakkan 1 sudu besar campuran tadi ke atas kulit puff tersebut. Jadilah seperti gambar dibawah nnt.


Sediakan 1 biji telur kuning untuk disapu keatas puff tersebut sebelum dimasukkan ke dlm oven.

Bakar selama 20 minit sehingga nampak warna kuning emas pada suhu 150 darjah celcius.


Siap utk dimakan. Senang je kan...tak payah susah payah nak menguli tepung sbb telah tersedia kulit puff.
Terpulang lah kepada kita utk pelbagaikan intinya. Selamat mencuba


Tuesday, August 1, 2017

Street Art Kluang, Johor

Kalau tadi dah berpeluh sbb mendaki gunug, apa kata kita ke bandar pula. Sekarang ni bukan hanya di Penang sahaja ada street art. Rupanya kat kluang pun ada.
Ada lebih kurang 3 blok bangunan di laluan belakang kedai 2 tingkat. Dinding belakang kedai tersebut dipenuhi oleh lukisan lukisan menarik.







Posing..jgn tak posing.


haiya....


Haha...ko hado berdiri tepi cawan.


Ini pula lukisan keretapi, amboi amboi...en suami.


Nak tumpang ke?

Bahaya..laluan berapi...

Gunung Lambak, Kluang Johor

Kami berempat ke Kluang atas jemputan mak saudara suami. Kenduri doa selamat untuk menunaikan haji. Kesempatan ini kami ambil peluang menjelajah daerah kluang. Selama ini kami sekeluarga hanya ke kluang semasa kunjungan hari raya aje.

Saya dan suami selalunya akan tengok apa yang menarik kalau kami nak kemana mana.
Ye la kan..dah alang alang tu apa kata kita tengok apa yang menarik kan..

Akhirnya kita jumpa Gunung Lambak. Memang tak pernah langsung pun dengat nama gunung lambak. . Sedikit info mengenainya.

Gunung Lambak pada ketinggian 510meter. Mengikut kata penduduk yang sama sama mendaki disitu, masa 2 jam diperlukan untuk sampai kepuncak dan 2 jam lagi untuk turun ke kaki gunung. dalam beberapa kilometer laluan tar disediakan untuk sampai ke kaki gunung.

Sepanjang jalan ber tar itu ada disediakan kemudahan seperti titi gantung, tempat berkelah dan tumbuhan herba untuk kita yang tidak mengenali tumbuhan herba selama ini.


Gambar ini ditangkap semasa melintasi titi gantung yang disediakan disitu. Saya mmg tak pernah lagi naik titi gantung, jadi ini adalah titi gantung yang pertama saya. Walaupun tak tinggi sangat tapi gayat jugak mula mula tapi lepas tu dah excited la pulak.



Anak ketiga dan bongsu sahaja yang ikut kami kemana mana sekarang ni, sebab lagi 2 org dh masuk kolej.


Ini adalah salah satu pandangan laluan tar yang disediakan. Dengan suasana nyaman dan udara gunung yang sangat segar.



Ini adalah laluan turun dari laluan gunung lambak. Disini disediakan besi untuk kita mendaki gunung tersebut. Walaupun tak sempat sampai puncak gunung kerana kami keluar agak lewat dari hotel. Kami sepatutnya keluar jam 6.30 pagi jika mahu sampai ke puncak.


Disini juga disediakan kerusi kerusi untuk kita menikmati suasana hutan.  Tempat berkelah juga disediakan disini.

Kepada sesiapa yang mahu ke Kluang, jangan lepaskan peluang untuk kesini.



Puding Roti

Sepanjang hari tak masuk dapur hari ni.. Kadang kadang mood memasak tak ada. Tapi malam ni terasa macam nak makan sesuatu la pulak. Pergi ...

 

lindazainal.blogspot.my Template by Ipietoon Cute Blog Design