Skip to main content

2013..update terbaru

Aidilfitri 2013 @ Kg Kelubong, Pantai Remis Perak


Inilah satu satunya gambar yang ada di Aidilfitri 2013.  (huhuhu...)
Apa yang penting semua satu family ada gambar ini.
Tema kali ini adalah ....Blue



Cookies raya pulak macamana? Jom tgk..



Inilah CHOCOLATE CHIP COOKIES.

Actually this year first time saya buat cookies ini, walaupun
sebenarnya anak anak mmg sukakan chocolate chip tapi
biasalah kan..kalau org jual mahal giler tapi tak puas makan.

So apakata saya sharekan resipi kat sini, nak tak?

Bahan A
250gm butter
150gm gula castor
1 biji kuning telor
sedikit esen vanilla

Bahan B
230 tpg gandum
30gm serbuk koko
100gm coklat chip
50gm badam cincang (bakar dahulu)

Cara cara
1) Gaulkan semua bahan A, putar hingga kembang.
2) Campurkan bahan B, gaul sebati
3) sudukan kecil kecil ke dalam bekas pembakar dan bakar..
4) Siap untuk dimakan..

Senangkan. Bukan susah sangat nak buat cookies ni cuma
kena pandai pandailah meng 'olah' nya.
Selamat mencuba

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Impit Goreng

Tidak semua orang tahu bahawa bila ada nasi impit yang ada saki baki tu kita boleh jadikan ianya lebih mengancam.

Yelah kan...daripada kita buang aje. Dulu saya pun tak tahu juga tapi bila ada ternampak ada kalangan rakan rakan yg membuatnya saya pun apalagi try la juga.

Resepi yang sangat senag untuk dicuba.

Bahan bahannya

Lebihan nasi impit (potong dadu)
Segengam ikan bilis
5 ulas bawang merah
Cili Kering (blender halus)
1 ketul kiub ayam
sedikit garam.


Caranya

1) Potong dadu nasi impit tersebut.
2) tumbuk halus ikan bilis, bawang merah.
3) Kemudian tumiskan cili,setelah garing masukkan ikan bili & bawang yg telah ditumbuk lumat.









Syukur..alhamdulillah

Mensyukuri segala apa yang telah dilimpahi NYA kepada kita.
Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang daripada
merungut dengan apa yagn ada.

Apa apapun pilihan ditangan kita, kerana kita merancang tapi dia menentukan.

Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat

Raya Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat. Bila ditenung tenung...dah besar semua  anak anak ibu rupanya. Habis tu umur ibu dgn abah pun dh semakin berubah setiap tahun kan.. Tapi apa yang penting semua baju raya anak anak perempuan ibu yang jahit. Ha..itu yang penting. Hampir setiap tahun ibu akan jahit kan baju anak anak ibu, bukan setakat raya je kalau nak masuk sekolah pun ibu jahit kan.
Tak sia sia ibu belajar menjahit dulukan. Kalau tidak dh tentu setiap kali nak buat baju ibu kena cari tailor. Alhamdulillah atas rezeki  yang Allah berikan kepandaian untuk menjahit. Patut la senyum lebar je..hehe