Thursday, September 26, 2013

Lempeng Kelapa


Inilah salah satu dari makanan kegermaran family saya. Lempeng kepala, ditambah pula samsal sardine. Jangan lupa letakkan juga cili padi...emmmmm sedapp.

Saya kongsikan resipi lempeng kelapa diatas.

Bahan bahan

4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar kepada parut (ikut masing masing, kalau nak lebih lagipun boleh)
1 cawan santan
1 biji telor
1-1/2 cawan air
sedikit garam

Cara caranya

Gaulkan kesemua bahan kecuali air, masukkan air sedikit sedikit semasa bancuhan supaya adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Setelah siap kesemuanya, letakkan atas kuali kalau boleh yang kuali yg tidak meletak.
Apa yang pasti kita tidak menggunakan minyak yg banyk untuk memasaknya.

Setelah siap, bolehlah dicicah bersama sambal sardine atau mungkin anda boleh aje cicah gula, susu dan macam macam lagi lah...selamat mencuba

Gaulkan

0 comments:

Post a Comment

Cheese Tart

Sebelum ni selalu membeli sahaja kalau terasa nk makan cheese tart. Masa tu terfikir juga kenapa la mahal sangat harga cheese tart tu.. seke...

 

lindazainal.blogspot.my Template by Ipietoon Cute Blog Design