Skip to main content

Sehari di Ipoh

Kalau cakap pasal Ipoh, semasa bujang saya pernah tinggal di Taman Jati,Jelapang Ipoh selama lebih kurang setahun, masa tu kerja kilang kat Carsem. Nak kata selalu keluar ke Bandar Ipoh jalna jalna ke atau shopping mmg jarang la sbb masa tu bujang lag kan dan yg sebenar benarnya tak ada geng yang ngam boleh berrayau sebenarnya.

Kalau balik kg pun, naik bas dari Taiping sampai la Medan Kit kat Ipoh, lepas tu naik bas ke Jelapang pulak. Jarang sangat la nak merayau sorang sorang. Tapi la ni nak dijadikan cerita anak perempuan sulung saya dapat belajar di Politeknik Ungku Omar, Ipoh. So skrg ni la masanya nak menjelajah Bandar Ipoh selama 3 tahun dia belajar kat sini.

Orang kata Nasi Vanggey Ipoh sedap. Tapi ada jugak nama lain nya Nasi Ganja. Tak kisah la Nasi Vanggey ke..Nasi Ganja ke...semua kita kena try okay.


Sempat lagi saya snap nama jalan ni...



Ini Nasi Ganja kat Jalan Yang Kalsom, Ipoh. Kalau baca cerita kat internet, Nasi Ganja ini ialah yang original di Ipoh. Hanya ada 3 kedai sahaja yg original iaitu di Jalan Greentown, Jalan Labroy dan satu lagi di Jalan Yang Kalsom.

Actually kalau tgk betul betul mcm sama je kat kedai mamak macam kita makan kt kl ni jugak..
Setiap hidangan akan ada lauk ayam / sotong dan disertakan juga telur masin.



Lepas makan mcm biasa la kan jenjalan sekejap sebelum bertolak balik ke kl.
Ehh..tetiba nampak signboard sebuah kegai "Gemok" hehe..
Terasa ke...haha lawak .

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Impit Goreng

Tidak semua orang tahu bahawa bila ada nasi impit yang ada saki baki tu kita boleh jadikan ianya lebih mengancam.

Yelah kan...daripada kita buang aje. Dulu saya pun tak tahu juga tapi bila ada ternampak ada kalangan rakan rakan yg membuatnya saya pun apalagi try la juga.

Resepi yang sangat senag untuk dicuba.

Bahan bahannya

Lebihan nasi impit (potong dadu)
Segengam ikan bilis
5 ulas bawang merah
Cili Kering (blender halus)
1 ketul kiub ayam
sedikit garam.


Caranya

1) Potong dadu nasi impit tersebut.
2) tumbuk halus ikan bilis, bawang merah.
3) Kemudian tumiskan cili,setelah garing masukkan ikan bili & bawang yg telah ditumbuk lumat.









Syukur..alhamdulillah

Mensyukuri segala apa yang telah dilimpahi NYA kepada kita.
Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang daripada
merungut dengan apa yagn ada.

Apa apapun pilihan ditangan kita, kerana kita merancang tapi dia menentukan.

Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat

Raya Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat. Bila ditenung tenung...dah besar semua  anak anak ibu rupanya. Habis tu umur ibu dgn abah pun dh semakin berubah setiap tahun kan.. Tapi apa yang penting semua baju raya anak anak perempuan ibu yang jahit. Ha..itu yang penting. Hampir setiap tahun ibu akan jahit kan baju anak anak ibu, bukan setakat raya je kalau nak masuk sekolah pun ibu jahit kan.
Tak sia sia ibu belajar menjahit dulukan. Kalau tidak dh tentu setiap kali nak buat baju ibu kena cari tailor. Alhamdulillah atas rezeki  yang Allah berikan kepandaian untuk menjahit. Patut la senyum lebar je..hehe