Tuesday, May 2, 2017

Kari Ayam

Dulu bila mak saya masak gulai. Perghhh sedap ooo tapi saya tak tau mcm mcna buat masak sama macam mak masak. Husband selalu cakap..'tak sama pun macam mak masak'

Geram pulak kita. Mencabar ni. Apalagi bila time balik kg aje mesti suruh mak masak kari dan saya tengok. Sambil tengok sambil belajar la kan.

Akhirnya berkat belajar dengan mak. Saya dh terror buat gulai okay...


Jadi sekarang minta aje la gulai apa pun. Mesti boleh punya sbb dah terror kan.

Kari Ayam

1/2 ekor ayam dipotong kecil
3 sudu rempah kari
6 sudu santan
1/2 cawan air

Bahan menumis
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit kulit kayu manis dan biji sawi


Tumis hingga hingga garing bahan tumisan
Masukkan kan rempah kari. Bancuhkan sedikit dengan air.
Tumis hingga garing dan pecah minyak baru masukkan ayam, air dan santan.
Kacau perlahan hingga mendidih.
Siap untuk dihidang.



0 comments:

Post a Comment

Cheese Tart

Sebelum ni selalu membeli sahaja kalau terasa nk makan cheese tart. Masa tu terfikir juga kenapa la mahal sangat harga cheese tart tu.. seke...

 

lindazainal.blogspot.my Template by Ipietoon Cute Blog Design