Skip to main content

Ayam percik

 
 
Siapa yang tidak pernah makan Ayam Percik.

Mesti semua pernah makan kan. Tak kiralah kuah perciknya ikut Kelantan ke.. Johor ke..
tak kiralah mana asalnya yang penting ini adalah salah satu makanan sihat sbb kita panggang aje ayamnya.
 
Selaluya ayam percik ni akan menjadi kegemaran terutamanya dibulan ramadhan. Betul tak?
Bukan kata apa la, family saya sendiripun selalu sgt membeli ayam percik ni.
Sebelum harga ayam naik, seketul ayam percik harganya RM6.50. Tapi kuih perciknya.. tersangat lah sedap sampai hamper setiap hari anak anak mahukan ayam percik.
 
Kalau dh hari hari...bankrupt la ibu mcm ni..
Jadi mahu tak mahu saya kena juga belajar macam mana nak buat kuah percik.
 
So bermula lah pembelanjaran saya membuat kuah percik. Mari saya kongsikan sedikit macam mana cara saya buat kuah percik sedap saya hehhehe...
 
Ayam Percik
 
Bahan Bahan
 
10 batang serai
6 inci halia
2 ketul kunyit
10-15 ulas bawang merah (lagi byk lagi sedap)
2 ulas bawang putih
4 sudu besar cili (blender halus)
1 cawan santan pekat
Ayam (potong kepada 6 bahagian)
1 ketul kiub pati ayam knorr
 
 

Cuci ayam dan asingkan.
Blenderkan kesemua bahan bahan tadi.
Tumis sampai separuh masak kemudian baru masukkan santan.
 
 


Setelah kuah tadi kelihatan sedikit pekat masukkan ayam yg telah dipotong tadi seperti dalam gambar
dibawah. Ayam tu perlu separuh masak sahaja. Kemudian keluarkan dari kuali.



Setelah itu baru letakkan kedalam pemanggang anda.


Panggang ayam tersebut sehingga masak.
Anggaran masa dalam 10-15 minit, ikut kebesaran ayam yang dipotong.






 
 
Inilah rupa Ayam Percik mengikut resipi saya la kan.
Sahabat semua boleh mencubanya kalau ada masa terluang.
 
Selamat memasak.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Impit Goreng

Tidak semua orang tahu bahawa bila ada nasi impit yang ada saki baki tu kita boleh jadikan ianya lebih mengancam.

Yelah kan...daripada kita buang aje. Dulu saya pun tak tahu juga tapi bila ada ternampak ada kalangan rakan rakan yg membuatnya saya pun apalagi try la juga.

Resepi yang sangat senag untuk dicuba.

Bahan bahannya

Lebihan nasi impit (potong dadu)
Segengam ikan bilis
5 ulas bawang merah
Cili Kering (blender halus)
1 ketul kiub ayam
sedikit garam.


Caranya

1) Potong dadu nasi impit tersebut.
2) tumbuk halus ikan bilis, bawang merah.
3) Kemudian tumiskan cili,setelah garing masukkan ikan bili & bawang yg telah ditumbuk lumat.









Syukur..alhamdulillah

Mensyukuri segala apa yang telah dilimpahi NYA kepada kita.
Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang daripada
merungut dengan apa yagn ada.

Apa apapun pilihan ditangan kita, kerana kita merancang tapi dia menentukan.

Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat

Raya Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat. Bila ditenung tenung...dah besar semua  anak anak ibu rupanya. Habis tu umur ibu dgn abah pun dh semakin berubah setiap tahun kan.. Tapi apa yang penting semua baju raya anak anak perempuan ibu yang jahit. Ha..itu yang penting. Hampir setiap tahun ibu akan jahit kan baju anak anak ibu, bukan setakat raya je kalau nak masuk sekolah pun ibu jahit kan.
Tak sia sia ibu belajar menjahit dulukan. Kalau tidak dh tentu setiap kali nak buat baju ibu kena cari tailor. Alhamdulillah atas rezeki  yang Allah berikan kepandaian untuk menjahit. Patut la senyum lebar je..hehe