Skip to main content

Muzium Chocolate

Haaa Muzium Chocolate! Ada ke? Kat mana?
Itulah soalan pertama saya tanya bila terima surat dari anak bongsu mengenai lawatan ke muzium chocolate.

Maklumlah kan tak pernah tahupun selama ini ada muzium utk chocolate..haha kelakar pun ada.
Selalunya kalau nak beli chocolate murah kita pergi langkawi  aje kan..

Jadi jangan lepas kan peluang ini. Saya pun joinlah lawatan anak anak sekolah kemas ke tempat tempat yang telah dirancang.


Inilah bahagian depan bangunan Chocolate Muzium tersebut yang terletak di Kota Damansara,
actually ia adalah bangunan kilang yang direka bentuk semula seolah olah macam sebuah muzium.



Sebelum kedatangan kami, pihak guru telah sedia membuat appointment jadi tidak lah mendatang masalah untuk masuk. Lagi bagus pula bila disertakan dgn seorang chef yang akan meng 'intertain' kanak kanak ini. Penerangan mengenai asal usul coklat dan sebagainya.

 
 

Jenis jenis coklat dan juga jenis jenis kacang yang menjadi salah satu teman baik coklat.


Sesi penerangan cara cara nak buat coklat kepada kanak kanak., kaum ibu juga turut mendengar.





Dan sedikit perkongsian kebaikan coklat untuk tatapan sesiapa yg belum berkesempatan melawat muzium coklat tersebut.


Comments

  1. Done follow sini no. 91...
    Heee.. salam kenal..
    Sudi ke follow teman balik...?
    Heeee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Nasi Impit Goreng

Tidak semua orang tahu bahawa bila ada nasi impit yang ada saki baki tu kita boleh jadikan ianya lebih mengancam.

Yelah kan...daripada kita buang aje. Dulu saya pun tak tahu juga tapi bila ada ternampak ada kalangan rakan rakan yg membuatnya saya pun apalagi try la juga.

Resepi yang sangat senag untuk dicuba.

Bahan bahannya

Lebihan nasi impit (potong dadu)
Segengam ikan bilis
5 ulas bawang merah
Cili Kering (blender halus)
1 ketul kiub ayam
sedikit garam.


Caranya

1) Potong dadu nasi impit tersebut.
2) tumbuk halus ikan bilis, bawang merah.
3) Kemudian tumiskan cili,setelah garing masukkan ikan bili & bawang yg telah ditumbuk lumat.









Syukur..alhamdulillah

Mensyukuri segala apa yang telah dilimpahi NYA kepada kita.
Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang daripada
merungut dengan apa yagn ada.

Apa apapun pilihan ditangan kita, kerana kita merancang tapi dia menentukan.

Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat

Raya Aidilfitri 2016 @ Batu Pahat. Bila ditenung tenung...dah besar semua  anak anak ibu rupanya. Habis tu umur ibu dgn abah pun dh semakin berubah setiap tahun kan.. Tapi apa yang penting semua baju raya anak anak perempuan ibu yang jahit. Ha..itu yang penting. Hampir setiap tahun ibu akan jahit kan baju anak anak ibu, bukan setakat raya je kalau nak masuk sekolah pun ibu jahit kan.
Tak sia sia ibu belajar menjahit dulukan. Kalau tidak dh tentu setiap kali nak buat baju ibu kena cari tailor. Alhamdulillah atas rezeki  yang Allah berikan kepandaian untuk menjahit. Patut la senyum lebar je..hehe